İç Mekan Peyzaj Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
İç mekanda canlı materyal kullanımı, mekanların çekiciliğini arttırmasının yanında insanlar üzerinde rahatlatan, üretkenliği arttıran, sakinleştiren bir özelliği vardır.
İç mekan bitkilerinin, kullanıldığı ortamda insan hareketlerini yönlendirmek veya kontrol etmek, alanları bölmek, keskin hatları yumuşatmak, istenmeyen görüntüleri engellemek, güçlü ışık yansımalarını azaltmak, mahremiyet alanı oluşturmak gibi işlevleri vardır. Ayrıca bitkilerin havayı temizlemek, toz tutmak, gürültüyü azaltmak gibi ekolojik işlevleri de iç mekandaki yaşam kalitesini arttırır.
Peyzaj tasarımında kullanılacak bitkilerin doku, form, boyut, renk ve koku özellikleri, mekan için gerekli olan estetik görüntü ve işlevsel amaçlarımıza göre seçim yapmamızı sağlar. Örneğin; dar alanlarda çok renkli bitki seçimleri yapılması doğru değildir, dar olan alanın daha dar görünmesine neden olur.
Bitki renklerinin mekandaki diğer objelerle uyumlu olmasının yanında, o bitkinin mevsime göre renk değişimini de dikkate almak gerekir.
Form açısından bitkilerin doğal formlarına göre tek veya çoklu olarak kullanımına bakarak, estetik ve işlevsel olarak hangi türlerin daha iyi olacağına karar verebiliriz. Yaprak dokularının ışık geçirgenliğine göre kaba dokulu olan bitkiler ışık ve gürültü etkisini azaltmak için kullanılabilir. İnce dokulu yaprak yapısına sahip bitkiler formuna göre çoklu kullanılıp, güçlü bir etki oluşturulabilir. Estetik yaprak güzelliğine sahip bitkiler tek başına kullanılması da aynı şekilde etkili olabilir.
İç mekanda peyzaj tasarımının işlevselliği konusunda; mekanın işlevi (konut, dinlenme, rekreasyon vb.), kullanım süresi ve yoğunluğu, mekanın fiziksel özelliği (dar, geniş, büyük vb.), ekolojik koşullar (güneşlenme, ısıtma vb.) dikkate almak gerekir. Bu mekanlarda yaşayan insanların davranışları, yürümesi, oturması gibi hareketleri, bitkilerin yerleriyle, sık ya da aralıklı şekilde yerleştirilmesiyle yönlendirilebilir.
Bitkisel tasarımda önemli unsurlar kısacası, doğru yerde doğru bitki seçimi kombinasyonu (sıcaklık, nem, ışık gibi koşullara göre uygun bitki), ekonomik koşullara uygunluk, mekanın işlevine göre bitki seçimi (oturma, dinlenme, bekleme vb…), amaca uygun bitki seçimi (odak noktası gibi…), uygun kap-saksı kullanımı (renk, büyüklük, malzeme), bitkinin yetişme koşullarının, fiziksel özelliklerinin iyi tanınması çok önemlidir, gerisi de tasarımcının zevkine göre estetik bir görsellik kazanmasıdır.
Saksı seçiminde ise; form olarak hareketli görünüme sahip olan bitkilerde daha sade saksı tasarımları kullanmanız, sade biçimli ya da renk özelliğiyle dikkat çeken bir bitkide ise desenli, farklı renklerde saksılar kullanmanız estetik açıdan daha uygun olacaktır. Kullanılan materyal açısından çok farklı malzemelerden saksılar bulabilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan ahşap, beton, plastik, seramik saksıların yanında, fiber, metal, cam, doğal taş, bambu, ışıklı saksılarda bulabilirsiniz. İşlevsel olarak da kendi kendine sulama özelliği olan akıllı saksılar da çok seçilen saksılardandır.